kopings-mailis

Alla inlägg under juni 2009

Av Mailis Oskarsson - 14 juni 2009 18:27


Gud så trött man blir på allt regnande!

Ska sommaren verkligen bli så här blöt?

Sätter in några grafikbilder som jag gjort med

regn på.




Tänkvärd ord:

Varje liv har sin regndag fått.

Det måste vara mulet ibland.


Av Mailis Oskarsson - 13 juni 2009 21:03


Några kilon för mycket är inte bara av ondo.

Nu visar en ny avhandling vid Karolinska Institutet

att ett par extrakilon tvärtom skärper hjärnan,

åtminstone när det gäller kvinnor.


Överviktiga medelålders kvinnor har mer av

 hormonet östrogen i fettvävnaden än

normalviktiga och just östrogenet har en

skyddande effekt när det gäller till exempel

förmågan att minnas och

hålla reda flera saker samtidigt.


Tänkvärd ord:

Tro mig,varje människa har sina hemliga

sorger som världen inte känner.

Av Mailis Oskarsson - 12 juni 2009 20:46


Dag blev en jäktig dag!

Först till Arboga för att gå på

Malins och Max examen(barnbarn)

 

Sedan hem till Köping för att se

Olivia(barnbarn) springa ut studenten.

Sedan åka till Sala för att fira Moas(barnbarn) student.

En stressig dag för en farmor men det var det värt!

Av Mailis Oskarsson - 11 juni 2009 11:28


Jaha,när vi nu hade besökt denna familjmed detta otroliga samlarintresse åkte vi vidare.Mat åt vi i Vadstena och det smakade förträffligt.Sedan bar det vidare till Brunnby Musteri.

Brunneby musteri är ett musteri etablerat 1941 vid Brunneby herrgård nära Borensberg i Östergötland. Företaget producerar saft, cider, juice, sylt, marmelad, gelé och vinsatser. En tredjedel av produktionen går på export till länder i Europa, USA och Kanada. Export sker även till Japan.

Kunglig hovleverantör - äppelmust.

1941 började Carl Gösta Kjellin musta gårdens äpplen. Detta ledde till att han 1970 arrenderade ut hela jordbruket för att på heltid ägna sig åt musteriverksamheten. 1979 tog syskonen Gunnar Kjellin och Eva Golbe, över efter sin far.

Om musteriet Carl Gösta Kjellin med hustru Bettina Kjellin, grundarna av Brunneby Musteri.

Året var 1941 när Carl Gösta Kjellin började musta gårdens äpplen. Han hade fått nog av att se trädgårdens fina frukt gå till spillo. Många var de som ville förädla sin frukt och snart började man musta äpplen från gårdar runtomkring. Allt eftersom började man även att pressa svarta vinbär, jordgubbar, hallon, körsbär och rabarber. Juicen gick till Apoteken för att smaksätta mediciner och till Brunnebys goda saft!

Musteriverksamheten ökade och 1970 arrenderade Carl Gösta ut sitt jordbruk för att på heltid ägna sig åt musteriet! 1979 tog syskonen Gunnar Kjellin och Eva Golbe över efter sin far och har sedan dess drivit musteriet tillsammans.

Idag har musteriet 10 heltidsanställda och en omsättning på 15 miljoner per år. Den goda smaken beror på att vi själva pressar frukt och bär, så mycket som möjligt från lokala odlare och från hemmaträdgårdar. Bär och frukt som pressas på musteriet är t ex äpple, svarta vinbär, rabarber, fläderblom och jordgubbar.

Gubbarna trodde säkert att det var nåt starkare i glasen...

Efter denna provsmakning och lite handlade vi oxså hamnade vi i Gamla Linköping.Där var vi in på Ragnar Dahlbergs kafe och åt glasss.Sedan strövade vi fritt en timme.

I Gamla Linköping och på Valla finns sammanlagt omkring åttio byggnader, som alla flyttats från Linköpings stad med omnejd. Av dessa har ett femtontal museiinteriörer.

Den idylliska småstadsmiljön berättar om livet i gångna dagar. Besök våra museer, hantverkare och butiker eller bara strosa runt på Gamla Linköpings kullerstensgator!

 

Sedan bar det iväg hemöver mot Köping.Gissa om vi var nöjda med dagen.Tack snälla IF Metall som bjöd på en sån innehållsrik dag.

Av Mailis Oskarsson - 10 juni 2009 22:25


Idag var jag bjuden av IF Metall (Facket) på "Hemlig Resa".

Vi var tre bussar som åkte iväg.

Vi hamnde på Kornettgården

utanför Motala.Dit kan jag verkligen

rekomendera er att åka.

1967 byggde Birgitta och jag, Lars-Erik en villa vid Flistad kyrka, där började samlingen med en tom vägg i gillestugan. Birgitta var ute i uthusen och letade rätt på några gamla saker att hänga upp på en av de tomma väggarna.

Det var tre saker; ett besman, en vinkelhake och en oxhyvel.

Dessa tre saker skulle bli starten på vår samling. Vi började studera om vad ett besman var och hur det användes och fick då veta att det var en gammal våg. Det besman Birgitta hade hängt upp på väggen var av järn, vi fick nu reda på att det fanns besman även i trä. Jag önskade mig ett träbesman i födelsedagspresent och fick ett sådant. Vi trodde då att samlingen var komplett när vi hade ett i trä och ett i järn men så var det inte.Det tände vårt samlarintresse.

Allt som har med mått, mål och vikter var det första vi började att samla, sedan vidgades målområdet till att gälla alla möjliga roliga och udda saker.

Många av sakerna har hittats på auktioner, samlarmarknader och antikaffärer. När vänner och bekanta städade uthus och vindar gick inte färden till tippen utan till Kornettgården. Många av föremålen införlivades med samlingarna när lanthandlarna runt om i bygden lade ner sin verksamhet. Samlingarna är i huvudsak från slutet av 1800-talet fram till 1950-60 talet.

Från början var det inte meningen att de insamlade föremålen skulle visas upp, men snart började förfrågningar om visning och servering dyka upp. Jag hade tidigare varit lantbrukare men måste upphöra med detta på grund av dålig rygg. I fem var jag vaktmästare på lantbruksnämnden men efter personalminskningar där blev jag arbetslös. Jag fick nu gott om tid att ägna mig åt samlingarna. 1988 satte Birgitta och jag samt våra 3 söner igång att bygga om en gammal byggnad som tidigare varit stall och magasin till visningslokal och cafeteria.

bildKort beskrivning av Kornettgården
Kornettgården är en privat samling som omfattar många tusen föremål från svunna tider.

Där kan man se olika uppbyggda interiörer som t.ex en gammal lanthandel, ett gammaldags kök, radioaffär, 50-60-tals café och vardagsrum och kök, skolsal, skofabrik samt kameror, telefoner och mycket mycket mer. Nu har vi utökat  samlingarna med en herr och damfrisering från 50-60 talet.










 


  


Adress:
Birgitta och Lars-Erik Johansson
Kulla Kornettgård 1
590 76 Vreta kloster

Hemsida:
www.kornettgarden.se/

Av Mailis Oskarsson - 10 juni 2009 06:55


Hur har ni i stugorna,  tänkte bara kolla om ni satt vid datan..........

Jepp......där är ni......

Av Mailis Oskarsson - 9 juni 2009 18:25


När jag kommer på hemmet vill jag inte

 att det ska se ut så här


Utan så här ska det vara!



Tänkvärda ord:

Man är aldrig äldre än man gör sig.

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Väder

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik


Skapa flashcards